Gdy wzrasta zakwaszenie wody, wzrasta poziom lęku u ryb

5 grudnia 2013, 10:46

Wzrastająca przez wychwyt CO2 kwasowość wody nasila poziom lęku u ryb.



Dieta wysokotłuszczowa prowadzi do utraty węchu

22 lipca 2014, 12:49

Dieta wysokotłuszczowa może doprowadzić do utraty węchu - twierdzą naukowcy z Uniwersytetu Stanowego Florydy.


U kobiet sukces rzucania palenia zależy od fazy cyklu

7 stycznia 2015, 14:00

Faza cyklu miesiączkowego ma wpływ na zachcianki nikotynowe - twierdzi Adrianna Mendrek z Uniwersytetu w Montrealu.


Leczą uzależnienie lekiem na nadciśnienie

23 czerwca 2015, 10:18

Na University of Texas wykorzystano zatwierdzony już lek na nadciśnienie tętnicze do wyleczenia szczurów z uzależnienia od kokainy i alkoholu. Jeśli lek sprawdzi się też w przypadku ludzi będzie to pierwszy środek, który pomaga pokonać nałóg poprzez usunięcie wspomnień związanych z uzależnieniem.


Zakażeni i wściekli

1 kwietnia 2016, 17:51

U ludzi z zaburzeniem eksplozywnym przerywanym (ang. Intermittent explosive disorder, IED), dla których typowe są wybuchy gniewu nieproporcjonalne do wywołującej je sytuacji, ponad 2-krotnie częściej występuje utajone zakażenie Toxoplasma gondii, pasożytem wywołującym toksoplazmozę.


Drony w służbie afrykańskiej medycyny

10 października 2016, 10:25

W Afryce trwają testy dronów, których zadaniem jest dostarczanie krwi i leków do oddalonych klinik i ośrodków zdrowia. Drony mogą być szczególnie przydatne na Czarnym Lądzie, który posiada najgorszą infrastrukturę ze wszystkich zamieszkanych kontynentów.


Znany lek na cukrzycę poprawia poziom cukru, modyfikując mikrobiom

2 czerwca 2017, 10:11

Lek na cukrzycę - metformina - kontroluje poziom glukozy we krwi, modulując mikrobiom jelit.


Kurkumina poprawia nastrój i pamięć

24 stycznia 2018, 12:00

Podczas testów kurkumina, żółto-pomarańczowy barwnik z bulw ostryżu długiego, wywierała korzystny wpływ na pamięć i nastrój osób z łagodnymi związanymi z wiekiem zaburzeniami pamięci.


Prozdrowotne żucie

10 października 2018, 14:34

Guma do żucia może być skutecznym sposobem dostarczania witamin.


Witamina D może obniżyć ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2.

21 marca 2019, 09:53

Witamina D sprzyja większej wrażliwości na insulinę, obniżając w ten sposób poziom glukozy i ryzyko cukrzycy typu 2.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy